Blogist

Blogist
Mõnikord satiiriline varjatud poolhumoristlik üllitis, mõnikord südamelt paotatud emotsionaalne lugu, mõnikord luuletused ja kirjanduslik looming, mõnikord segumasinast läbi käinud pajatus, mida ilmestavad mitmed juhuslikult pillutud lausestruktuurid, mis on seatud tekstiks esitlemaks minu mõtteid, arvamusi ja läbielamisi. Ridade vahel on nii mõndagi peidus. Head lugemist!
Tekstide loata kopeerimine, muutmine, kasutamine keelatud (sh meediaväljaannetes)! Tekstide kasutamiseks pöörduda blogi autori poole (autori e-mail: hundikoer@gmail.com) või tutvuge hinnakirjaga lehel "Autoritasude leping".

reede, 26. jaanuar 2018

Kuidas madal enesehinnang suhet hävitab ning kuidas seda parandada?

On olemas palju probleeme - depressioon, akne, halb iseloom jne, aga mitte ükski neist ei ole võrreldav probleemiga, mis on suurim suhte hävitaja ning ausalt öeldes on see ka suhtealguse takistaja. Selleks ongi madal enesehinnang - purustaja ja hävitaja kõige korral.



Madal enesehinnang on tihti arusaamatu. See on nagu mingi tume koll kuskil peidus, mis aeg-ajalt end ilmutab. See koll on inimesega alati kaasas ning teised näevad seda kolli, aga nad ei oska öelda, et nad on näinud kolli. Teised inimesed tajuvad midagi kummalist, midagi ebameeldivat, midagi nõmedat, mille tõttu ei tahaks nad suhelda selle inimesega, kellel on see koll kaasas. "Tal on suur ego", "ta arvab endast liiga hästi", "tal pole head argumendid", "ta ei ole hea suhtleja", "ta on ebaküps", "ta ei oska oma täit potentsiaali kasutada", "tal on veel areneda", "ta ei valda seda teemat" jnejnejne on laused, mida öeldakse selle inimese kohta, kellel on kollina kaasas madal enesehinnang ning neid lauseid öeldakse, sest ei tajuta ära, et kokkuvõtvalt on tegemist hoopis madala enesehinnanguga.

Madala enesehinnanguga inimene võib olla tegelikult äärmiselt ilus, parima iseloomuga, ülihea sõber, toetav, armas, tore... aga seal on alati teiste jaoks miski aga. Teised võivad mõelda, et kõik tundub nagu korras olevat, aga... Ei taha nagu suhelda temaga, nagu midagi oleks väga viga. Ongi... madal enesehinnang on suurim viga.

Madal enesehinnang peidab kogu inimese potentsiaali tegelikult. Inimene võib ollagi parim, targim ja mida iganes veel, aga enesehinnangupuudus muudab ta pooletoobiseks ja kõlbmatuks. Aga keskendun oma postituses eelkõige suhtele.

Esiteks madala enesehinnanguga inimene teebki end oma enesehinnangule vastavaks oma käitumisega. Suheldes uue potentsiaalse partneriga, tunneb ta, nagu ta peaks elu eest tõestama kaaslasele, kuidas ta ikkagi on midagi väärt. Seega räägib ta palju või vähe. Loodab käituda kellegi teisena. Ehk siis varjab liigselt oma vigu või püüab meele järgi olla: "mulle meeldib ka see!!!" või "lähme sinna, kuhu sina tahad!" Ehk siis möku. Haletsusväärne. Tallaalune.
Kuidas see suhte algust rikub?
Inimene, kes end alandab, ajab tihtipeale närvi või kaob tema väärtus teiste silmis ära. Muidugi proovitakse alguses küll olla temaga sõbralik ning ka tema endi soove välja tuua, aga kui selline asi vedu ei võta, siis on väsitav olla kellegagi, kes on nagu ori. Selle jaoks võetakse koer.

Kui oled juba sattunud suhtesse, aga ennast ei väärtusta ehk sul on madal enesehinnang, siis see põhjustab ka suhtes palju probleeme.
Üks probleem on kindlasti see, et võisid sattuda toksilisse suhtesse. Madala enesehinnanguga inimese aju otsib "turvalist" suhet, see tähendab suhet, kus kaaslane teda ei väärtustagi. Siin ongi vastus küsimusele, mida küsivad paljud vähemõtlejad - miks satub mingi naine/mees alati uuesti joodikute/peksjate/vaimselt vägivaldsete otsa? Seepärast satubki, et ta arvab, et see on ta väärtus ning alateadlikult leiab ta sellised, armub ning satub selliste otsa. Lihtne küsimus, elementaarne vastus, aga raskesti muudetav. Et purustada ebanormaalse suhte ahelat, tuleb kõigepealt hakata ennast väärtustama.

Lisaks, mis probleeme põhjustab madal enesehinnang suhtes siis, kui oled kuidagi sattunud mittevägivaldsesse mitteebanormaalsesse suhtesse? Kui oled ebakindel, võib see põhjustada palju tülisid, armukadedust. Näiteks sa ei suuda uskuda, et kaaslane sind armastab ning miks ta üldse peakski sind armastama? Sa arvad, et ta iga päev raudselt petab, sest sa pole ju sittagi väärt! Ning kahtlustad teist. Sa ei suuda leppida, et tema on sinuga koos seepärast, et ta on sinuga koos. Sa arvad, et ikka on mingi tagamõte vms, sest seni on ju kõigil olnud sinuga tagamõte! Sa rikud suhet enne, kui tema seda teeb. Igaüks rikub suhet omamoodi. Ma tean mõnda, kes läks ja pettis, läks varjas, kiskus tülisid üles, oli armukade, sõimas, alandas, vingus, hädaldas, andis lubadusi, mis jäid täitmata ja kõige tipuks - süüdistas kõiges oma armastavat kaaslast. Seda AINULT selle pärast, et see madala enesehinnanguga lapsepõlves väärkoheldud inimene ei suutnud mõista, et TEDA armastatakse! Ta aju ei suutnud seda omaks võtta - seega "turvalise" keskkonna tagamiseks tuleb see rikkuda.

Olgu, räägime suhte alustamisest. Madala enesehinnanguga on üldiselt raske suhet alustada, kuid mitte võimatu. Võib-olla kerkib enesehinnang suhte progressil. Aga kui see nii on, siis on lihtsam asja parandada. Igatahes mul on postitus haledatest meestest: siin. Sealt saab teada, kuidas rikub hale mees suhte alustamist. Räägin lühidalt ka haledatest naistest.

Lisan, et ma pole psühholoog ning ei oska kasutada õigeid termineid ning verbaalne väljendusoskus võib olla puudulik. Räägin seega pigem omadest kogemustest ning tähelepanekutest.

Alandlik naine on meestele ebameeldiv. Seda ma tean ammu, et mehed tahavad sellist naist, nagu mul on täiega naljaga üks postitus: siin. See võib olla küll naljaga kirjutatud, aga tegelikult on tõepõhi sellel taga.

Meestele ei meeldi, kui naine ei suuda rääkida, oma arvamust avaldada ning ainult nõustub kõigega. Kuidas sellest lahti saada? Tahaks ise ka teada, lol.

Esiteks, ole hetkes. Ära mõtle, et "issand see mees on siin nii hea saak, teda tahaks täiega". Sellel mõttel pole mõtet. Mõtle pigem "huvitav, milline see mees on, ma lasen tal rääkida."

Teine väärmõte on "ma teekslen unelmate naist tema jaoks!" Õige mõte on on see: "ma olen mina ise ning kui me ei sobigi, siis seda parem on teada varem." See tähendab, et ära mängi kedagi teist. Ära ole keegi teine. Ole see sina, kes sa oleksid siis, kui sa oleksid vb juba temaga pikemalt tuttav või selline nagu sa oled sõpradega või see, kes sa oledki. Mingi ärevus muidugi on hea, aga mitte liigselt. Vale inimese teesklemine raiskab sinu aega.

Kolmas alandlik mõte on: "appi, ta on sitaks hea saak! Tuleb ära krabada!" Nii on väär, õige mõte on, et "ma ei teagi ju teda. Ma võin siin mõelda, et omg, ilus, lahe, kena ja hooliv, aga kas ta on? Äkki tal on midagi varjata või ta pole see, kes ta räägib? Uurin välja." Ehk siis see tähendabki, et tutvud temaga ning samal ajal ei tohi mõelda, et "omg sellised head mehed lähevad ruttu!!" Jah, sinu jaoks võib ta kolme sekundiga tunduda nii räigelt "hea" mees, aga äkki keegi teine vaataks, et päris jube mees ja äkki vaatavad kümnest kaheksa naist teda nii. Seega, ära põe. Õpi teda tundma ja saad teada.

Sellised väärmõtted on kindlasti äratuntavad ning seda sisendavad meile paljud inimesed meie ümber. Miks nad seda teevad, on ehk seepärast, et sind maha tehes tahavad nad ise paremad olla. Nad ei saa ehk midagi ja loodavad, et sa ka ei saa. Näiteks üks, mida mulle terve elu seletati, on see: "üksikemad meest ei leia." Ma ei otsigi praegu endiselt meest, ma olen endiselt enesearengu teel. Jah, ma ei pane krdi käppasid ette, kui juhtub maailma poolt õige inimene olevat, aga seni ma tegelen endaga ja õpin ka enda ümber olevaid uusi inimesi oma elus tundma, aga ei torma kuhugi. Ja lühidalt võin ma öelda, et rasedus on mulle õpetanud vastupidist - meest on lihtsam leida. Jah, kõlab kummaliselt, kõlab mullegi uskumatult, aga oi ei, mehed eemale küll ei hoia. Mind on ahistatud ka rasedana juba. Arvestades siia sisse teiste lapsega emade/isade kogemused, siis laps muudab aina paremaks asja. Suured inimesed sigivadki ju. :D See, et kellegi silmarõõm on rase või lapsega - yolo, kuni ta on vaba!

Igatahes kuidas saab näiteks kaaslane aidata madala enesehinnanguga inimest? Saab suunata teda psühholoogi juurde ja olla mõistev. Aga edasi pole teha midagi. Madal enesehinnang on aint inimese enda sees ning ta ainult ise saab seda parandada. Mitte keegi teine ei saa seda teha. Mitmete kordustega võib see aidata, aga selleks ongi spetsiaalne psühholoog ja eneseabi. Tuleb hakata enda ajju tekkinud mõttemustreid muutma, mis on tõesti pikk protsess, aga seda vaeva väärt. Mina praegu olen sellel teel. Jah, aeg-ajalt pean ennast ikkagi halvaks. Mitte nagu siis, kui ma sellele pikalt mõtlen, sest halloo - ma saan ju emaks! See on imeline! Aga, kui tekib mõni situatsioon, siis esimene automaatne mõte on ikkagi negatiivsus enda kohta või negatiivsed käitumised mingites olukordades. Aga ma saan seda parandada ennast analüüsides. Positiivsele keskendudes nii palju kui ma oskan.

Sama soovitan neilegi, kes end ei väärtusta. Hakake iseennast kuulama. Mida SINA teha tahad? Oled jah mingi imelise mehega, aga mida sa ikkagi tahad? Kas sa pole rahul, et ta järsku end peale pressib? Siis ütle ei! Kaotad ta? Vb, aga kas sa tahakski endale perverti, kes ennast sulle peale pressib? Ei taha. Kui tahad, siis on hästi! See näide illustreeris maitsete erinevust ka. Sulle meeldib - mõnele teisele mitte ja vastupidi.

Enesehinnanguga tegelemine on ka nii enda asi, et lihtsalt kõikide teiste jutud blokid enda jaoks ära. Sest madala enesehinnanguga aju "kuuleb" vaid talle sobivat sitta. Hea tõrjub ära. Seega ära tee üldse välja. Leia, mida sa väärt oled. Võrdle end kellegagi, näiteks mõne heiteriga. Heiterid on hea alus enda üle vaatamiseks, sest nad on megakõnts. Minu enesehinnang on tänu neile tõusnud. Kui keegi on nii sitt, et ta peab ennast paremaks tegema mulle halvasti ütlemisega ja teada saades, milline see inimene on, kes mulle halvasti ütleb, näiteks kui rumal, kole, õudne jne, siis see tõesti paneb ikka end kõvasti väärtustama. Hakka seega tegelema asjadega, mida just sina tahad teha. Pane endast neid pilte üles, mida sa tahad. Tee enda stiil selliseks nagu sa tahad. Ole selline nagu sa tahad. Elu on mäng! Sa saad olla see tegelaskuju nagu tahad!

Seega - otsi abi, hakka end väärtustama ning tee, mida soovid!

Sellised on mu lühidad soovitused siis enesehinnangu upitamiseks.










3 kommentaari:

  1. Soovitan sulle lugemiseks https://www.amazon.com/Attached-Science-Adult-Attachment-YouFind/dp/1585429139
    Avab täpsemalt erinevaid inimtüüpe ja nende käitumist suhtes.

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta