kolmapäev, 30. märts 2016

Kuidas juua alkoholi

Tere, sõbrad!

Nädalavahetus on tulemas ja ma tahaks nüüd anda paar lihtsat võimalust kalkuleerida, palju juua. Eks ikka, kui liiga palju kaanida, on pärast paha ja kui liiga vähe juua, siis pole purjus. Kurb ju. Aga mina õnneks tulen appi oma kalkulaatoripeaga.

Kõigepealt selle ülesande lihtsustuseks oleks hea, kui sa ise tead, kui purju jääd sa näiteks neljast õllest. Või näiteks pudelist viinast. Iga mees omamoodi ja kindlasti on mängus ka kehakaal, kehaehitus, söögikorrad ja kõik muu. Aga tegemist ongi praegu lihtsustusega.

Nii, ütleme, et tassitäis viina, see on 250 ml ehk 1/2 pudelit (0,5 l pudel) on sinu soov õhtu jooksul ära juua. Minu jaoks on see näiteks mõne tunni peale juues päris paras kogus, et piisavalt täis olla, nii et veel paha ei hakkaks. Eks mõnel suuremal tüübil võib see kogus natuke suurem olla. Kui on sõber, saate koos näiteks pudeli viina ära juua.

Kuid ütleme, et seekord on sul õlled. Tegu on 4,6% õllega seekord purgis (0,5 l). Aga noh, tahaks ikkagi sama täis olla, kui enam-vähem oleks tassitäiest viinast täis. Siis tuleb teha üks arvutustehe.

Mis on teada?
Meil on õllepudeleid palju ja pudeli kogus on 0,5 l.
Me teame viina kangust, mis on 40%.
Me teame õlle kangust, mis on 4,6%.
Mida me tahame?
Tahame teada, mitu pudelit või purki tuleb õlut ära juua, et olla sama täis kui poolest pudelist viinast.

Selleks tuleb võrreldava joogi e viina kangus jagada olemasoleva joogi kangusega ning seejärel korrutada võrreldava joogi kogusega. See tehe on üle moolide arvu või midagi sellist, aga see meid ei koti (tegelt mind kotib, aga ma ei viitsi praegu välja uurida).
40% (viina kangus) : 4,6% (õlle kangus) * 0,25 (viina kogus) = 2,18 liitrit (õlle kogus).

Saime teada, et peame ära jooma umbes 2,18 liitrit õlut. Mitu purki see on? Jagame koguse purgiga (purkide) kogusega: 2,18 : 0,5 = 4,3 purki.

Kui õlle kangus on 5%, on tehe palju lihtsam:
40/5*0,25=2 (liitrit õlut). 2 l :0,5 l = 4 (purki).

Vastus: Seega, tuleb ära juua umbes 4,3 purki 4,6% õlut, et olla sama täis kui poolest pudelist viinast.

Kuna nüüd need lihtsad asjad on teada, siis võib iga joomingu korral enne natuke arvutada ning selle alusel endale sobiv kogus jooki soetada.

Aga oioi, selgus uus probleem. Tahaks nagu ikkagi viina või rummi või miskit kangemat ikka juua. Aga no mitte ei tea, palju seda mahla või toonikut või kahtlast mürgist musta värvi jooki ostma peaks. Teeme jällegi mõnusaid tehteid, et ei raiskaks liiga palju raha ning et ei jääks pealejoogist puudu.

Ütleme, et kahe sõbraga on plaanitud pudel viina, mis on siis 0,5 l. Palju sinna mahla osta?



Ütleme, et juuakse plasttopsidest, mis mahutavad 250 ml jooki. Võrdsustan ruumalad massiga lihtsuse mõttes. Ütleme, et tahame lahjendada piirituse (100%) kangusele umbes 12% kokteilis, mis on selline paras joodav kangus tegelikult, nagu vein. Ehk umbes kaks osa jooki ja üks osa viina. Kui tahame täpselt kolmeks jagada, siis see oleks 250 : 3 = 83 ml. Ehk viina 83 ml ja mahla 2*83 = 166 ml. Näeme, et sel juhul on viina protsent kokteilis 83 : 250 *100% = 33,2%. Ja kuna me rääkisime alkoholi kogusest kokteilis, ehk puhtast piiritusest, siis see on 40:100%*83 ml : 250 ml *100% = 12,8 %.

Nagu näha, ongi see suht tavaline koksi kangus. Muidu kallatakse ka 4 cl (40 ml) ja topeltkokteil on 8 cl, kuigi seal on tavaliselt pealejoogi kogus minimaalne.

Kui tahame teha jooki, kus on neli osa; üks viina osa, kolm mahla, siis see on 250:4 = 62,5 ml iga osa. Viina seega 6,25 cl ja mahla 187,5 ml. Viina osa seega joogis on 62,5:250 = 25 % (mis ka loogiline, sest neli osa). Ja puhta piirituse osa, ehk siis terve joogi kangus on meil 0,4*62,5= 25 (ml piiritust) ja 25 ml : 250 ml * 100%= 10 % on joogi kangus.

Kuidas arvutada joogi puhast kangust, ehk siis piirituse kogust joogis? See käib nii, nagu vist enne nägite. Kui joogis, mida on näiteks 250 ml, on viina ennemalt toodud 80 ml, siis me ju teame, et viina kangus on tegelikult 40 % ehk siis nii palju on meie viinakeses piiritust. Leiame piirituse osa nüüd 80 ml viinast ja selleks me korrutame protsendi kogusega: 0,4 * 80 ml = 32 ml on piiritust. Ja joogi kanguse saame piirituse arvelt. Kui teame, et seda jooki on 250 ml ja piiritust 32 ml, siis nagu tavaliselt tehakse protsentarvutusi: 32 ml : 250 ml * % = 12.8 %. Ja ongi joogi kangus käes.

Teeme ka igaks juhuks selle arvutuse ära, et mitu koksi saab juua, enne kui pilt tasku läeb. Nagu öeldud, teame, et pool pudelit viina on paras. Seega ühes koksis on näiteks 62,5 ml viina. Lihtne: 250 (ml ehk pool pudelit viina) : 62,5 (ml ehk koksis olev viin) = 4 kokteili (kangusega 10%). Nagu näha, selgus ka siit, et ühest pudelist viinast saab teha 8 kokteili. Aga eks ise saab valida, sest kui kangemaid teha, jätkub vähem viina.

Pealejoogi kogus: meil on 1 pudel 0,5 l viina. 1* 0,5 = 0,5 l. Pealejooki on vaja kolm korda rohkem: 3 * 0,5=1,5 liitrit. See on vaid minimaalne kogus, sest tahes lahjemaid kokse, võib arvestada ka nelja osaga: üks osa viina, kolm osa muud jooki. Ehk siis 0,5 * 4 = 2 liitrit pealejooki. Tuleb seega loomulikult arvestada, et kui meil on näiteks kolm pudelit viina: 3*0,5=1,5 liitrit, siis pealejooki peab olema 1,5 * 4 = 6 liitrit. Tasub seda meeles pidada. Liigagi palju on nähtud, kui peol on nii kurb, sest pealekas sai otsa ja viina peab veega lahjendama. Õnneks mul pole nii juhtunud, sest ma arvutan alati poes.

Peamine:
Umbes 4 pudelit õlut on nagu pool pudelit viina.
Umbes 4 viinakokteili klaasis on nagu pool pudelit viina.

Olgu. Enne ma ei luba jooma minna, kui neid arvutusi ei oska. Juua tuleb vastutustundlikult! Seetõttu tõingi siia need paar arvutuskäiku, et enne pidu selgeks teha joogi koguseid ning palju juua. Ma olen siiani neid tehteid alati kasutanud ning toimivad. Nendega on hea ka see, et kui tead täpselt, palju oled joonud ja keegi on näiteks toppinud reaalselt ohtlikke aineid koksi sisse, siis tead, et sa ei saanud olla täis, vaid uimastatud. Palju kasulikum on kontrollida enda joodud alkoholikoguseid, kui hiljem kahetseda.

Tuletan veelkord meelde kõiki muid varieeruvaid tegureid, mida arvesse võtta. Lisaks ka on võimalik mõnel hullul teha kokteile pooleks: pool viina ja pool mahla (kangus 20%).

Ok, edu.