Blogist

Blogist
Mõnikord satiiriline varjatud poolhumoristlik üllitis, mõnikord südamelt paotatud emotsionaalne lugu, mõnikord luuletused ja kirjanduslik looming, mõnikord segumasinast läbi käinud pajatus, mida ilmestavad mitmed juhuslikult pillutud lausestruktuurid, mis on seatud tekstiks esitlemaks minu mõtteid, arvamusi ja läbielamisi. Ridade vahel on nii mõndagi peidus. Head lugemist!
Tekstide loata kopeerimine, muutmine, kasutamine keelatud (sh meediaväljaannetes)! Tekstide kasutamiseks pöörduda blogi autori poole (autori e-mail: hundikoer@gmail.com) või tutvuge hinnakirjaga lehel "Autoritasude leping".

pühapäev, 7. august 2016

Mis on ilu?

Oi, teate ju mind küll. Ma olen mitmeid kordi öelnud, et ma ei tea, kes või mis on ilus. Noh, nüüd sain ise sellele tõestuse ka veel juurde. Enne ma hakkasin natuke isegi  arvama, et äkki ma teen vahet ilul, aga kus sa sellega.

Kaks lolli mõtet, mis mulle kuuluvad juba väga noorest east: "mehed on ilusad, naised on sellised tavalised. Mehekeha on nii erinev, seda saab muuta, see on ilus. Naine on lihtsalt mittemidagiütleva kehaga."
"kõik loomad on ilusad, aga inimesed enamasti on kõik koledad."

Koolis aines inimese seksuaalkäitumine ütles õppejõud, et ilus nägu on see, mis on sümmeetriline. Siis ma mõtlesin ka, et no mida... Nii lihtne või.

Ja näo kohta ka nii palju, et ma ei oska kuidagi arvata, milline nägu on ilus. Kuni ükskord ma nägin postitust 9gagis, et on arvutatud välja perfektne nägu, mis toetub matemaatiliselt arvule, mis tuleb kui üks osa teisega jagada (golden ratio). Noh, väga huvitav, lugesin edasi ja mida???!? Kõige ilusam kuulsus on selge järgi Amber Heard?!?! Ja järgmisel kohal on Kate Moss. Kate Moss?!?!?? Ma olin täiega, et omg mida hekki just seepärast, et Kate Mossi olin ma pidanud just suht koledaks modelliks, kellel on lihtsalt anoreksiku keha ja nägu nagu ümmargune sõõrik, kus üks silm on ühel pool pead ja teine teisel pool ja mõlemad vaatavad veel erinevasse suunda... Lisaks näeb ta välja nagu Sid jääajast.



On ju üks silm ühes otsas ja teine teises. Ma üldse ei saa aru, kuidas ta ilus on, aga no ju siis on...
Amber Heardi kohta lisaks sellise kommentaari, et tema kohta ma arvasin, et ta on lihtsalt täiesti tavaline. Koledaks ma teda ei pidanud, aga mitte mingiks maailmaklassiks ka.


Keda-mida ma õel kritiseerija siis ilusaks pean? Ma pidasin ilusaks pigem siis kontrasti näos. Tumedad kulmud ja pikad tumedad ripsmed versus hele nägu. Nagu näete, siis selles golden ratio kalkulatsioonis ei arvestata selliseid asju. Lisaks kui ma näokujust räägiks, siis pean ilusaks suuremapoolseid silmi ja väikest nina. Naisel siis.

Noh ja nagu näha, ei suuda ma ikka aru saada, milline naine on ilus. Ja siis eeldab kogu maailm veel minult, et mina peaksin aru saama, et mina olen ilus/kole? Kuidas ma seda enda kohta veel teadma peaks?

Olen küsinud mõnelt inimeselt, et kuidas ta mõistab et ta on ilus. Siis ta on öelnud, et vaatab peeglisse ja sealt vaatab vastu ilus inimene. Eeee... Kui ma vaatan peeglisse, siis mulle enamasti ei meeldi mu vähekontrastne meigita nägu, nii et nüüd peaksingi siis end koledaks pidama? Kusjuures see on ka põhjus, miks ma väga harva peeglisse vaatan. Mulle lihtsalt ei meeldi avanev vaatepilt.

Aga neile kalkulatsioonidele toetudes, siis need arvestavad ju ainult näokuju, mitte meiki, naha tekstuuri, tervisest pakatavat ilmet jne. Nii et järelikult ei ole ainult nii, et Amber Heard ja Kate Moss on kõige ilusamad.

Kuidas mul küll puudub see võime aru saada, milline naine on ilus?! Kas kellelgi on veel nii? Või siis kõige lihtsam enda lohutuseks on öelda, et ilu on vaataja silmades. Tegelikult mõnda naist ma pean ilusaks küll, aga mõni teine jälle ei pea sama inimest ilusaks, võta nüüd kinni, on ta siis ilus või ei. Lihtsam on mul siis arvestada, et ju on kõik naised ilusad, kui ma ise mõtlen, et nad on "tavalised".

Meeste ilust rääkides nii palju, et see on mul ka enda jaoks arusaamatu. Inimene, kelle kohta ma arvasin, et ta on kole, ma armusin ja siis arvasin, et ta on megailus. No meeste ilu on mul õnneks lihtsam hinnata ja üheks etaloniks enda jaoks toon Dave Franco.



Noh ja mis ma nüüd endast arvama pean? Kuidas ma peaksin käituma, ilusa või koledana? Arvestades, et mulle endale ei meeldi mu paksu ninaga lõualotiga moll, siis olen ma ju kole. Jap, pm nii olen ma alati endast arvanud. Lisaks on mu kulmud ka silmadele nii lähedal, et nägu tundub mul kuri ka veel pealekauba. Noh ja nüüd peaksin olema neid fakte arvesse võttes siis heal arvamusel endast? Lubage naerda.

Nii, et see meigita ümmargune imelike näojoontega moll on ilus? 

No see on pilt minust, mida ma pean päris kenaks. Ilusad suured silmad, pikad ripsmed, tumedad kulmud, kaunid huuled. Aga olen hästi aru saanud, et selliseid pilte minust inimesed ei pea ilusaks. Öelge miks? 

Ja ilusaks pean ma ennast ainult siis, kui olen end ära meikinud ja teen endast hea nurga alt uhke pildi (see hall pilt). Vot ja vabal ajal ja suvalisel pildil olen ma tõesti inetu tüdruk vähemalt enda arvates. Aga siin tekib jälle situatsioon, et ma pole vist eriti fotogeeniline, sest kui ma endast videot vaatan, kus ma meigita pole, tundun ma enda jaoks tavaline ja nagu ma enne järeldasin, peaksin ma "tavalisi" naisi ilusaks pidama. Ja minu jaoks on ka Amber Heard, maailma ilusaim kuulsus, tavaline. Jestas, on alles probleemid :/ MILLINE ma olen ja kas on üldse välimus nii oluline?

Ma arvan, et ilu määramise osas on oluline ka võrdlusmoment ja kogemused.

Ja lõpetuseks, kuidas te olete aru saanud, kas teie siia maailma antud nägu on ilus või inetu?



8 kommentaari:

  1. Nagu öeldakse, siis ilu on vaataja silmades. Kaks naist, kes minu jaoks on väga ilusad, ongi Amber Heard ja siis veel Blake Lively. Teismelisest saati unistan, et ma võiks ka nii ilus olla :D Ja omg, mulle kunagi ka Dave Franco tundus veider, aga nüüd tundub eriti kompu ja kui paar päeva tagasi Närvidemängu vaatamas käisin, siis ei suutnud ära oodata, millal ta nüüd ükskord ekraanile ilmub :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, now you see me filmide ajal olid koguaeg mu silmad Dave Franco peal :D aga ta on alati mulle ilus tundunud, kui ma õigesti mäletan. Kuigi meestega on jah nii mõnikord, et algul tundub imelik ja pärast on et "omg kuidas ma alguses ei näinud, et ta nii ilus on" :D Blake Lively kohta ma ütleks jälle, et tavaline, oh mind küll.

      Kustuta
  2. Minu tagasihoidlikud kolm arvamust: Esiteks pan nõustuma, et sümmeetrilised näod köidavad ka mind, samas see sümmeetrilisus on selline vaieldav. Nimelt trikitab inimese aju tema omanikuga, kui ta tema arust midagi meeldivat silmab - siis tunduvad ka kõik ebasümmeetrilisused kaunid. Teiseks. Meigita või meigiga. Mina olen aastatega selgeks saanud, et meikimine on paljude naiste juures enesekindluse küsimus. Nad ei meigi end seetõttu, et nad koledad on, vaid läbi selle tunnevad nad end lihtsalt paremini - enesekindlamalt ja sealtkaudu kandub see edasi ka nende hoiakusse, käitumisse, mõtlemisse. Ja kui see nende enesetunde paremaks teeb, siis miks peaks arvama, et nad end meikima ei peaks. Lasku käia - kuniks nad sellega üle ei pinguta. Pealegi, mees valetab, kui ütleb et hästi meigitud naine ei ole kena - on ikka küll :-) See aga ei tähenda, et naine (sh ka sina) peaks end ilma meigita inetuks pidama. Pane see eelnevalt mainitud Blake Lively hommikul ilma meigita peegli ette ja usu mind ta on samuti inimene. Kolmandaks peaksin ütlema, et ilu on .. ahh mis ma targutan .. ei oska ka mina öelda, mis on ilu. Kližee ütleb, et see pidavat vaataja silmades olema, nii et jääme selle juurde.

    P.S. Mulle see hall pilt igatahes meeldib ja selle neiu seal pildil kutsuksin iga kell välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aju mängib meiega väga palju. Ma arvan mingil määral, et määrab ilusaks inimese, kes on lihtsalt lahe ja hea aju jaoks. Meigi kohta olen pigem märganud teiste inimeste erinevat suhtumist minusse, kui mul on meik peal, kuigi ise unustan ma enamasti ära, et mul meik on. Seega ma ei tea, kas minu käitumist meik nii väga muudab, kui mul endal meeleski see pole. :D vb alateadlikult. Aga teised näevad seda ja teised suhtuvad paremini minusse meigiga versus meigita. Seda saab igaüks proovida järgi minnes nt klienditeenindajatega suhtlema. Ükskord mõtlesin isegi katse teha ja blogisse panna sellel teemal :D
      Vaataja silmade kohta nii palju, et tehti katse, et mehed kutsuvad välja rohkem neid naisi, kes on kas väga hot või kole korraga erinevate gruppide jaoks. Vähem kutsutakse välja naisi, kelle kohta ütleb suurem osa "cute", mis jääb siis väga hotile alla. Nii et parem variant naise jaoks on olla mõne jaoks "imeilus" ja samal ajal mõne teise jaoks "inetu", kui olla kõigi jaoks "kenake".
      Ps! Ka see hallil pildil daam on nagu Blake Livelygi hommikul ärgates tavaline nagu sellel metsapildil ;)

      Kustuta
    2. Selle viimase osas ei oska kommenteerida. Ma pole tema kõrval hommikul ärganud, et suudaks vastuargumenti sulle tõeselt esitada :-)
      Samas ma olen nõus tulema erapooletuks kõrvaltvaatajaks sinu klienditeenindaja eksperimendile. Samas ma arvan, et siin sõltub ka palju sellest, kas teenindaja on mees või naine ning poe/teenindusasutuse valdkonnast. Nt meesteenindaja puhul Elioni letis tõenäoliselt saaksid kindlasti parema teeninduse meigiga, naise puhul aga tavapärase aga mitte halva. Minnes aga mõnda ilutarvete või disainipoodi siis tekitaks see müüjas pealiskaudse arvamuse, et kas sul on üldse raha sellise kauba järele või oskad seal miskit hinnata. Ehk siis teenindus võib olla pigem pealiskaudne või isegi halvem tavalisest. Mulle meeldivad sellised arutelud, nii et vabandan, et satun pikalt kirjutama (nii esimeses kui ka nüüd) :-)

      Kustuta
    3. Jah, sa tõid täpselt välja need olukorrad, mis teeninduse puhul juhtuvad. Aga mul on veidi teistsugusemad kogemused. Meesteenindaja puhul pole ma erinevust üldse märganud, ükskord tulin üldse spordiklubist märgade juustega ja punetava näoga ja meesteenindaja vist isegi armus minusse. Sain aru nii, et ta vaatas pikalt otsa mulle ja kui mu õele tere ütles, vaatas ikka minu poole :D ok, nii ongi mul üks kord elus olnud, nüüd on sellest kirgas mälestus. Naisteenindajate puhul just on nii, et ilma meigita suhtuvad nad halvemini ja mida uhkema meigiga olla, seda rohkem nad poevad ja sõbralikumad on. Ma pigem meigikski siis end naiste pärast jah, et paremat kohtlemist saada. Kusjuures kui ma peast lilla olin, suhtuti minusse ääretult paremini kui blondina. Selle üle olin eriti imestunud ja veidi kurb, et need stereotüübid nii tugevalt inimestel peas on.

      Kustuta
  3. Ma arvan, et pildid võivadki jääda väga ilusad kui valgus langeb hästi, poseeringus on meelitav nurk ja hetke riietus-soeng-meik. Mulle meeldib ka vaadata endast pilte, mis tunduvad oma silmale natukene atraktiivsemad, kui muidu peeglist. Aga muidu ilu üldiselt- hoolitsetud inimene on ilus, naeratus ja rõõm teevad ilusaks. Ka "modellinäo" suudab väga koledaks teha üleolev suhtumine, ülbus ja labasus. Minu jaoks tundub nii vähemalt. Aga väike "ilupostitus" ka minu poolt, mis juhuslikult sai täna hommikul tehtud. Ma arvan, et minule antud nägu on üsna kehvake ja seetõttu pean tihti meigi ja fotograafia abil mööda oma parimaid külgi/nurki roomama :D

    http://sotsiaalsukelduja.tumblr.com/post/148780375663/wokeuplikethisinthemorning

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga õige pildistamise kohta. Ja mul ka suht sama suhtumine, et ilu oleneb inimesest. Enamasti siis, kui inimene on sõbralik, meeldiv ja vahva, tundub ta täiega kena ka. Eks ta siis kiirgabki rõõmu.
      Haha, peaks ka tegema selfie #wakeuplikethis :D :D see poleks küll nii kena nagu mõni filmistaar.

      Kustuta